Fani Facebook

Archive for the ‘DomaArtStyle’ Category

Balul Balurilor 2016

In seara de 9 decembrie , Teatrul Clasic ” Ioan Slavici” , din Arad,  ii va găzdui pe cei mai talentaţi si frumoşi boboci arădeni. Pentru câteva ore spectatorii vor fi martorii unei povesti interbelice. Concepţia spectacolului aparţine coregrafilor Maura si Dorian Cosma. Invitaţii speciali ai serii sunt dansatorii de la X-Style Kids, X-Style si X-Style Mini Kids. Organizatorii evenimentului sunt: Asociația DomaArt Style, Asociația Educaţio, Centrul Județean de Voluntariat Arad și Centrul Municipal de Cultură.

(click pe afiş pentru a accesa pagina de facebook a evenimentului)

15319028_1389430851097830_8517411609360251834_n

Interviu acordat pentru Ghidul Aradean .ro

Interviul săptămânii: Din culisele succesului cu Dorian Cosma, sufletul trupei X-Style Kids!

Interviul săptămânii: Din culisele succesului cu Dorian Cosma, sufletul trupei X-Style Kids!

Am stat de vorbă cu Dorian Cosma, cel care alături de soţia lui, Maura şi de trupa X-Style Kids, ne-a ţinut pe noi arădenii cu sufletul la gură timp de mai multe săptămâni, pe parcursul competiţiei Next Star de la Antena 1, şi cel care la sfârţitul acestei competiţii, ne-a făcut să ne simţim încă o dată mândri că suntem arădeni.
Am vrut să stăm de vorbă cu el, pentru ca arădenii, şi nu numai, prin intermediul nostru, să intre în culisele succesului acestei trupe, care are mult mai multe performanţe decât cea de la Next Star, dar de care lumea a auzit mai puţin.

 


Ghidul Arădean: Ştim că eşti absolvent de drept, de unde şi de când pasiunea pentru dans?

Dorian Cosma:  Într-adevăr, absolvent de drept , cu un master în management financiar contabil şi juridic al firmei  şi cu o pasiune intensă pentru dans.

Pasiunea vine din familie. Provin dintr-o familie în care viaţa cultural artistică are o pondere importantă , tatăl meu fiind şi acum implicat în cultura ,este director al Centrului Cultural Municipal “George Coşbuc” din  Bistriţa şi totodată preşedinte al Federaţiei Mondiale de Folclor (IGF). Mama mea  de asemenea, a făcut dansuri populare şi aşa am fost crescut şi eu alături de sora mea. Dragostea mea pentru scenă aşa a şi început, cu dansurile populare româneşti de pe Valea Somesului. Încă de la vârsta de 7 ani am dansat în cadrul ansamblului folcloric “Balada” din Bistriţa şi am făcut-o până la mutarea mea definitivă în Arad.  La vârsta de 15 ani am început cu dansul modern , tot în Bistriţa, la ansamblul de dans modern “Sincron” şi de atunci a început “microbul” să se dezvolte tot mai mult .

 

G.A.: Când a luat naştere Dom Art şi care a fost ideea de la care ai plecat?

D.C.: Doma Art a luat naştere în octombrie 2007 şi a venit ca o continuare a activităţii începută în 1999 cu trupa X-Style. Ideea a fost de a înfiinţa un ansamblu studenţesc şi asta am reuşit să fac alături de Maura (care între timp a devenit soţia mea) . Amândoi am avut ambiţia şi “nebunia” de a lua de la zero tineri studenţi arădeni şi să construim ceva complet nou pentru Arad. În 2000 am şi reuşit să fim prezenţi la primele festivaluri – concursur naţionale. Au urmat ani de muncă, generaţii de dansatori , compeţii naţionale şi internaţionale, spectacole, colaborări, evenimente etc.  În 2007 am pus bazele Asociaţie Doma Art Style tocmai pentru a ne dezvolta şi a promova dansul indiferent de vârstă şi gen.

Dorian & Maura

 

G.A.: Când s-a născut  trupa-X-Style Kids ?

D.C.: Trupa X-Style Kids s-a născut în 2010 , când am făcut şi primele cursuri pentru copii cu vârste între 5 şi 10 ani.

 

G.A.: Ce vârste au copiii din trupă?

D.C.: Între 8 şi 13 ani.

G.A.: De câte ori pe săptămână vă antrenaţi? Câte ore? Aveţi un spaţiu adecvat?

D.C.: În mod normal 2 antrenamente a câte 2 ore pe săptămână, dar înainte de competiţii o facem mai des uneori şi zilnic. Din păcate spaţiul nu este unul aşa cum ne-am dorii dar ne bucurăm că reuşim să ne facem treaba. De-a lungul celor 17 ani de activitate ne-am antrenat începând de la sufrageria proprie , săli de clasă până la spaţii în aer liber, deci nu ne lăsăm .
Poză de la antrenament

G.A.: Ştim că performanţele voatre au depăşit graniţele  ţării,  în vara lui 2016 aţi trecut oceanul, ne vorbeşti despre experienţa din Las Vegas?

D.C.: Performanţele noastre au depăşit graniţele încă din 2012 când am luat medalie de argint la Dance World Cup în Austria la Vilach. A urmat Croaţia în 2014 cu un loc 1 la Dance Star World Masters şi un loc 3 în Dance Star Night (un show televizat în Croaţia unde sunt alese 20 de momente din aproximativ 800) . În 2015 am fost pentru prima dată în SUA în San Diego  la finala mondială Hip Hop Internaţional. În 2016 am repetat performanţa în Croaţia , la Porec, la Dance Star World Masters şi într-adevăr Las Vegas finală Hip Hop Internaţional.

Experienţa Las Vegas, fără nici un dubiu, cea mai frumoasă din întreaga noastră activitate.  Atât eu cât şi Maura suntem persoane  ambiţioase şi faptul că am ajuns să concurăm, cu dansatorii noştri, la cel mai înalt nivel al dansului hip hop, nu poate fi decât o răsplată a muncii noastre.  Momentul în care am aflat rezultatele şi ne-am văzut calificaţi  în semifinale a fost ceva ce  greu se poate explica……Pentru prima dată, după 7 ani,  România a ajuns într-o semifinală mondială la acest nivel şi cu mândrie şi satisfacţie o spun că reuşita aparţine trupei X-Style Kids. Însă trebuie să ştiţi că în spatele dansatorilor se afla o echipă formată din părinţi şi  sponsori . Am mai spus-o şi o spun ori de câte ori am ocazia : fără una din aceste componente nu am fi putut realiza nimic.
Las Vegas finală Hip Hop Internaţional


G.A.:
Care a fost primul premiu important câştigat?

D.C.: Primul premiu  important a fost cel câştigat în 2001 la Festivalul Naţional Studenţesc de Dans , la Cluj – Napoca.


G.A.:
Care a fost cel mai important premiu câştigat?

D.C.: Este o întrebare dificilă, pentru că fiecare premiu aparţine unei anumite etape din dezvoltarea noastră artistică. Importante sunt absolut  toate şi o spun fără exagerare, asta şi pentru că  în cadrul echipei noastre mereu acordăm seriozitate oricărei competiţii şi ştim ce se ascunde în spatele unei diplome, cupe sau medalii.

Dar dacă tot trebuie să fac un clasament, aş spune că, cel mai important este premiul 1 câştigat în 2015 la Hip Hop Internaţional România, la Oradea.  A fost pentru prima dată când am simţit că America este aproape şi am început să visez  că ochii deschişi.

Nu pot omite nici reuşită de la show-ul de televiziune Next Star.

 

G.A.: Pentru că ai adus vorba de Next Star, spune-ne ce aţi simţit în acele momente pe scenă Mega Show-ului Next Star, atât pe durata concursului dar mai ales când aţi fost declaraţi câştigători.

D.C.: Next Star este o experienţă aparte. În mod cert,  este experienţa care ne-a  adus cel mai mare aport de imagine. Am reuşit să intrăm în casele multor oameni şi recunoaştem că ne doream ca perfomanţele noastre să fie cunoscute şi de persoane care nu sunt în branşa. Televiziunea are rolul ei şi am simţit şi noi asta. Emoţia a fost inevitabilă în momentele în care copiii au evoluat. Eu şi Maura am fost foarte concentraţi pe evoluţia dansatorilor, ne rugam să nu greşească, să aibă siguranţă în mişcare atitudine, forţa, energie,sincron…..era o furtună de gânduri în mintea noastră.

Când am fost desemnaţi câştigători am simţit o descătuşare, o relaxare , o împlinire . E un sentiment atât de satisfacţie cât şi de aspiraţie, credem că putem şi vrem să facem mai mult .
 Nex Star

G.A.: Este greu ceea ce faceţi pentru aceşti copii talentaţi?

D.C.: Nu pot să zic că este uşor. Greul îl simţim când intervin momentele prezente în orice domeniu de activitate:  stresul , oboseală fizică şi psihică , problemele organizatorice, financiare ( nu e uşor să atragi sponsori pentru dans) ,  uneori mai apar şi blocajele ( aici mă refer în special la partea de concepţie a unei coregrafii)  dar le depăşim şi ne revigorăm datorită pasiunii, cred.

Foarte important de ştiut că talentul acestor copii este susţinut de o muncă care , eu personal cred că , depăşeşte procentul de talent. Spun asta pentru că la un nivel înalt de performanţă, fără muncă ,talentul nu asigura reuşita. Dansatorii noştrii au înţeles asta şi de aici seriozitatea şi maturitatea cu care tratează dansul.

 

G.A.: Recent aţi câştigat un alt concurs, ne poţi povesti despre ultima performanţă?

D.C.: Exact. Încă un motiv de revigorare. E vorba de Nymphea Dance 2016 , o competiţie ajunsă la a   14-a ediţie, desfăşurată la Oradea, în 28 şi 29 octombrie. Am reuşit să câştigăm :

– locul 1 la categoria “Street-dance sub 14 ani” cu cei mai tineri dansatori ai noştri X-Style Mini Kids (membri trupei au între 6 şi 11 ani) , aflaţi la prima reuşită de acest gen.

– locul 1 la categoria “Street – dance Mega Show” cu X-Style , într-o componenţă lărgită de 25 de dansatori.

– locul 1” la solo freestyle  sub 14 “ obţinut de Tudor Petruţiu

– locul 2 la categoria “Battle Crew vs Crew Break” , X-Style Kids.

La toate acestea se adaugă şi premiul special “Gabi Chevari”  (iniţiatorul acestui festival)  pentru prestaţia deosebită în cadrul festivalului.

Nymphea Dance 2016 – Oradea

 

G.A.: Ce planuri de viitor aveţi?

D.C.: În viitorul apropiat , ne aşteaptă finală emisiuni Next Star, unde vor fi prezenţi toţi câştigătorii ediţiilor din acest sezon. Ne propune să  oferim spectatorilor un moment coregrafic remarcabil.  Normal că ne dorim să câştigăm şi facem tot ce ţine de noi, dar pe de altă parte realizăm că avem o competiţie puternică cu talente deosebite.

Alte planuri ar fi,  să reuşim să ajungem cât mai sus din punct de vedere  artistic, să continuăm participarea la competiţii naţionale, internaţionale  şi să reprezentăm cu succes Aradul şi România. Recunosc că visez la o finală mondială . Speram să avem alături persoane care să ne susţină şi să aprecieze realizările echipei noastre. Să vorbească faptele despre noi.

 

G.A.: Mulţumim Dorian pentru timpul acordat, vă dorim succes pe mai departe, în special în finala Next Star, şi vă dorim ca visul unei finale mondiale să vi se implinească!

O emisiune cu si despre noi, la TV Arad.

DANSUL NU ARE VARSTA!

Cu mare bucurie şi mândrie vă anunţăm ca ne-am îmbogăţit cu o noua trupă : Unlimited X-Style!

Grupa de adulţi s-a pus pe treaba si a devenit un exemplu pentru cei care-şi pun întrebări gen : oare aş putea dansa? de ce să dansez la vârsta asta? cum să apar eu pe o scenă ?

Răspunsul se afla la ei :

IMG_3259IMG_3267

In fiecare zi de luni şi joi de la 19:30, noi dansăm cu zâmbetul pe buze ! 

DUBLĂ PERFORMANŢĂ PENTRU X-STYLE KIDS LA COMPETIŢIA MONDIALĂ DANCE STAR FINALS-WORLD DANCE MASTER 2014

dwdgfg pt. site   În perioada 28 mai-1 iunie în Croaţia, la Porec, a avut loc faza mondială a competiţiei Dance Star unde,  s-au adunat peste 4000 de dansatori reprezentaţi a 16  ţări din întreaga lume.

După ce în lună martie a acestui an, dansatorii de la X-Style Kids au câştigat dreptul de a face parte din delegaţia României la această competiţie, iată că la Porec au reuşit o performanţă extraordinară cu dansul “Little Soldiers”:  locul 1 mondial la categoria urban-dance children.

Evoluţia lor din concurs a fost apreciată de juraţi şi de către organizatori care au nominalizat dansul “Little Soldiers” în topul celor mai bune 19  momente din întreaga competiţie (au fost înscrise peste 500 de momente coregrafice). Întrecerea celor mai buni 19 a avut loc într-un show televizat “Dance Star Night”  în faţa a peste 3000 de spectatori .După 2 ore de concurs, bucuria membrilor X-Style Kids, cât şi a părinţilor şi a colegilor mai mari (X-Stlye), a fost imensă, când prezentatorul a anunţat locul 3 “Little Soldiers” –Romania (locul 2 fiind ocupat de Brazilia  şi locul 1 de Africa de Sud)

Cele 2 rezultate înseamnă enorm pentru trupa X-Stlye Kids care a reuşit prin munca şi efortul financiar al părinţilor să reprezinte cu succes  România la o competiţie de nivel mondial!

Campionii noştri sunt : Ciucea Diana,  Petran Maya, Negoescu Denis, Petrutiu Tudor, Gal Melisa, Păcurar Sabrina, Lupsity Mara, Somlea Matia,  Cimpian Patrick, Zilahy-Tasy Jessica şi Văcaru Mădălina. Coregrafi : Maura şi Dorian Cosma.

poza 5ewrwrw site3423432 site10427245_731848853545885_8234289642059552587_n site

X-Style Kids pe cea mai înalta treaptă la Festivalul Naţional de Dans Nymphea 2013

NYMPHEA0610byNB-102

Ediţia a 11-a, a uneia dintre cele mai importante competiţii de dans  din România, Nymphea Dance, s-a desfăşurat în perioada 4-6 octombrie 2013 la ERA Shopping Park, Oradea.

Tinerii dansatori arădeni, membrii ai trupei X-Style Kids, au reuşit performanţa de a se clasa pe locul 1 la categoria formaţii hip hop-juniors (7-12 ani). Reuşita este una de apreciat şi se datorează,  perseverentei şi seriozităţii cu care se antrenează micii dansatori care, deşi sunt la o vârstă fragedă, pe ringul de dans dau dovadă de multă maturitate şi carisma.

Cei care au evoluat în trupă X-Style Kids sunt :  Zihalahy-Tasy Jessica, Păcurar Sabrina, Lupsity Mara, Petran Maya, Negoescu Denis, Vacaru Madalina, Cimpian Patrick şi Ciucea Diana, pregătiţi de coregrafii  Maura şi Dorian Cosma.

Membrii trupei mulţumesc celor care au fost alături de ei, în special părinţilor,  pentru  susţinerea şi încurajarea necondiţionată.

 1394475_677719352240422_1659371585_n

 

NYMPHEA0610byPAL-77 NYMPHEA0610byPAL-78

X-STYLE la Balul Bobocilor de la la Liceul german „Adam Muller Guttenbrunn”

In seara de 1 noiembrie  2012 boboceii de la Liceul german „Adam Muller Guttenbrunn”  s-au intrecut  pe scena Teatrului de Stat din Arad pentru a obtine titlul de miss si mister boboc. ” The Night of the Living Dead” a fost titlul spectacolului si tematica momentelor artistice sustinute de elevii de clasa a 9-a si coregrafiate de Maura si Dorian Cosma. Finalul balului a apartinut trupei X-Style care a prezentat un dans special realizat pentru acest eveniment.

X-STYLE va repezenta Romania la Dance World Cup 2012

    Sâmbătă 10 martie , Palatul Naţional al Copiilor din Bucureşti a gazduit faza naţională de calificare  Dance World Cup 2012. Au participat  40 de şcoli din toata ţara care s-au întrecut la diferite categorii  de vârstă si genuri de dans. Trupa X-Style a şcolii de dans Doma Art,   a concurat la categoria “Open grup Hip-Hop si Street dance” reuşind sa castige locul 1 si premiul special al juriului pentru cel mai bun dans. De asemenea duo format din Mocrjiţchi Roxana si Bochis Adelina a câstigat medalia de aur si trofeul “Tânăra speranţă” la categoria “Open duo Hip-Hop”. Tot la aceasta categorie duo format din Chindriş Cătălin şi Ungurean Alvaro a obtinut medalia de argint.

Aceste rezultate califica X-Style la faza finală “Dance World Cup 2012” care va avea loc in perioada 25-30 iunie la Villach, în Austria.

X-STYLE medaliata cu argint la Dance World Cup, Villach, Austria

In perioada 25-30 iunie, orasul Villach din Austria a fost gazda reprezentanţilor a 28 de ţari din întreaga lume.Aici  peste 2000 de tineri dansatori cu vârste cuprinse între 6 şi 25 de ani au concurat la diverse categorii

si genuri de dans: balet clasic,contemporan-modern, jazz, show-dance, musical, folclor, step şi hip hop.

Dupa ce în luna martie a acestui an au câştigat competiţia naţională la categoria “Open Group Hip-Hop” şi dreptul de a reprezenta Romania , membrii trupei X-Style au reuşit performanta de a ocupa locul 2 si implicit medalia de argint la faza finala a acestui concurs, Dance World Cup 2012. Podiumul a fost completata de Austria (locul 3) si Anglia (locul 1). Tot in cadrul acestui concurs, Roxana Mocrijiţchi si Adelina Bochis (membre X-STYLE) au ocupat locul 6 la categoria “Open Duo Hip-Hop”, având o evoluţie bună pentru care merită felicitări.

Cei care au evoluat în trupa X-STYLE sunt:  Stefania-Cristina Belghir, Andreea Morgociu, Diandra Garbovan, Thalia Hancko, Chantal Zimmerman, Sonia Dumitru, Eliza Moler, Denisa Bistrian,  Adelina Bochis, Catalin Chindris, Andreea Bunaciu, Andreea Diana Piros, Roxana Mocrijitchi, Malvina Krach. De pregătirea acestor talentaţi tineri s-au ocupat coregrafii Maura si Dorian Cosma.

Prezenţa la această competiţie nu ar fi fost posibilă fără sprijinul  parinţilor celor implicaţi si  a  sponsorilor : Asociatia Educatio, Asocitia Help For You,  Total Diandre Express , Tehnodomus ,  Lotus Indimpex, Electroinstal si Universitatea de Vest Vasile Goldis.

X-STYLE la HHI 2012

   Pe parcursul a 2 zile (23-24 martie) , Casa de Cultură a Sindicatelor din Oradea a fost locaţia unde s-a desfaşurat a treia ediţie a Campionatului Naţional HHI Romania, cea mai importanta şi  prestigioasă competiţie destinată dansatorilor de hip-hop.

Trupa arădeana X-Style s-a numarat printre formaţile participante reuşind să obţină la categoria Mega –Crew locul 1 şi totodată dreptul de a participa la finala mondială ce va avea loc în America, la Las Vegas. La categoria Duo,  Vereb Alexandru si Ciupa Tobias au cucerit juriul, urcând  astfel  pe cea mai înalta treapta a podiumului .